Actualizarea pensiilor militare și mersul cu turma

Întodeauna am spus că e bine ca fiecare dintre noi, înainte de a lua o decizie, să filtreze prin propriul căpșor informațiile pe care le primește. Să nu îi lăsăm pe alții să gândească pentru noi! Să nu ne înrolăm în turmă doar de dragul de a fi laolaltă și fără să știm către ce ”ne mână ciobanul”!

În ultima vreme observ tot mai des o prostie care se rostogolește prin masa de pensionari militari referitoare la solicitarea adresată guvernanților de ”a actualiza pensiile militare conform Legii nr. 223/2015”. În capcana dezinformării (vezi comunicatele lansate cu ocazia protestelor din stradă, cu precădere pe diversele site-uri cu profil sindical, dar nu numai) au picat, laolaltă, actuali și viitori pensionari!

În concret, se solicită, nici mai mult, nici mai puțin, decât ”actualizarea pensiilor militare conform Legii nr. 223/2015”!

Măi, fraților chiar trebuie să ne facem de râs?! Să ne fi ramolit cu toții atât de repede?! Am uitat, oare, că actuala Lege nr.223/2015 nu mai prevede această mult dorită actualizare. Prin O.U.G. nr. 59/2017, art. 59 și art. 60 din Legea nr. 223/2015 au suferit drastice modificări și completări, astfel încât, actuala formă a actului normativ nu mai cuprinde prevederi care să stabilească o actualizare a pensiilor militare aflate în plată! Doar titlul Secțiunii a-IV-a a rămas neschimbat (”Indexarea și actualizarea pensiilor militare”), cuprinsul fiind golit de orice prevedere referitoare la actualizarea pensiilor! Extras din O.U.G. nr. 59/2017:

  • Articolul 59 se modifică și va avea următorul cuprins: Articolul 59 Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
  • Articolul 60 se modifică și va avea următorul cuprins: Articolul 60 La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

Iată de ce spun că unii cer fără să știe despre ce vorbesc! Se poate, însă cere guvernanților să vină, în perioada următoare, cu o reglementare juridică care să vizeze actualizarea pensiilor aflate în plată, dar nu conform actualei legi a pensiilor militare (pentru că așa cum am arătat nu are niciun sens, neexistând un astfel de text legal în vigoare).

Ne place sau nu, pentru acest an am primit ceea ce Legea nr. 223/2015 prevede, respectiv indexarea pensiilor militare cu 2,6%(”Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”). Ba, mai mult, unele pensii au fost indexate cu 10%(n.a. cele sub 2.500lei). Că a fost introdus și acel CASS-ul de 10% este o cu totul altă discuție!

Cum la fel o altă discuție este că ar fi fost bine ca să primim mai mult, mai ales, dacă privim la inflație și la prețurile care au luat-o razna de tot! Dar, strict pe ceea ce prevede Legea nr.223/2015, în acest an s-a dat prin indexarea pensiilor cu rata inflației din anul anterior.

Nu sunt deloc împotriva protestelor, ba din contră, le-am susținut chiar și aici pe acest blog! Însă, trebuie ca cerințele protestatarilor să fie unele inteligente, cu bătaie lungă și care să aibă fundamentări juste, echilibrate și în acord cu statutul nostru de foști militari/polițiști! Sunt tot felul de asociații ale pensionarilor militari, însă cu extrem de puține excepții, nu am văzut în mesajul public al acestora argumentații juridice solide, specifice și fezabile! Multe dintre demersurile inițiate de către aceste structuri asociative se constituie, mai degrabă, în acțiuni/comunicate patetice și înflăcărate lipsite, însă de fundamentări juridice serioase(vezi solicitările adresate, spre exemplu, de câteva asociații Avocatului Poporului).

Organizațiile sindicale din Poliție și Poliția penitenciară anunță, prin comunicate lansate în presă, noi proteste de stradă la care vor participa și pensionarii militari! E foarte bine, dar să avem grijă la ceea ce solicităm și să nu ne lăsăm ispitiți de sloganuri goale, lipsite de sens ori inaplicabile.

La fel de important este să înțelegem și să utilizăm inteligent termenii în jurul cărora se derulează nemulțumirea pensionarilor, respectiv indexare, actualizare și recalculare! Poate într-un viitor articol vom explicita acești termeni spre înțelesul tuturor! Până atunci, însă să avem grijă ce ne dorim pentru că, la un moment dat, s-ar putea să ni se întâmple, cu consecințe nebănuite acum!

S-auzim de bine!

Foto:extras – comunicat de presă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: