Modificări în organizarea și funcționarea ANP

Administrația Națională a Penitenciarelor intenționează să modifice H.G. nr.756/2016 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile ANP !

Sunt mai multe modificări interesante, multe chiar binevenite, dar și vreo câteva care rezolvă unele aspecte și creează, în același timp, potențiale pericole.

Astazi mă voi referi la modificările pe care ANP intenționează să la promoveze în privința centrelor de pregătire, odihnă și recuperare, în speță Sovata și Flamingo!

În prezent ambele centre se bucură de personalitate juridică, fiind unități de sine-stătătoare în subordinea ANP.

Ce dorește ANP-ul să facă?

Centrul de pregătire, odihnă și recuperare – Complex Sovata își pierde personalitatea juridică, se transformă în centru de formare profesională și intră în componența Penitenciarului Tg. Mureș!

Centrul de pregătire, odihnă și recuperare – Complex Flamingo își pierde personalitatea juridică, rămâne cu același obiect de activitate( inclusiv, odihnă și recuperare) și intră în componența Penitenciarului Constanța – Poarta Albă.

La cum știu eu cele două centre și văzând ce se urmărește cu aceste modificări aș zice că :

  1. argumentele pro :
  • se rezolvă problema finanțării activității (în special pentru Sovata care este într-o situație foarte dificilă);
  • se va asigura mai ușor personalul necesar funcționării(prin detașare/delegare de la unitatea penitenciar la care sunt arondate);

2. argumentele contra :

  • finanțarea celor două centre din bugetele penitenciarelor Tg. Mureș, respectiv, Constanța-Poarta Albă va impacta extrem de negativ asupra veniturilor proprii obținute de către aceste penitenciare și a bugetului lor;
  • susținerea financiară a celor două centre din bugetul propriu al penitenciarelor va conduce la o cvasi-penurie de fonduri aproape permanentă, astfel încât, se va resimți în ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă, dotări, reparații curente etc;
  • centrele pierzâdu-și personalitatea juridică, întreaga responsabilitate a gestionării lor va fi transferată de la ANP către penitenciarele în cauză care vor trebui să se descurce;
  • activitatea economică a centrelor (achiziții, situații financiare etc) va fi în mare parte translatată în penitenciare! Cum se va descurca spre exemplu Poarta Albă care și așa nu se găsește deloc într-o situație roz în zona economică.
  • directorul Penitenciarului C-ța -Poarta Albă va trebui să devină specialist și în turism pentru că Flamingo își va păstra activitatea de odihnă și recuperare.

M-am uitat în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern și nu am găsit nicio motivare a acestor modificări referitoare la cele două centre!

Nu se spune decât că ,,prin noul proiect de HG se stabilește că centrele de formare profesională și centrele de recuperare, odihnă și tratament nu au personalitate juridică şi funcţionează în cadrul penitenciarelor, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Cheltuielile de administrare şi funcţionare aferente centrelor de formare profesională și a centrelor de recuperare, odihnă și tratament se asigură din fondurile unităţilor în cadrul cărora funcţionează,,.

Iertați-mă, dar asta nu-i deloc motivare d-le Ricuță!

Trebuie fundamentată foarte bine, trebuie analizat impactul financiar al acestei transformări asupra bugetelor celor două unități, trebuie să arătați care au fost problemele care au condus către o asemenea soluție și ce beneficii se vor obține după modificare, cum vor fi organizate activitățile specifice etc!

Lipsesc cu desăvârșire toate aceste aspecte esențiale! Sunt convins că la filtrul M.J. se vor vedea acest lucruri dacă nu le rezolvați acum înainte de a promova proiectul! Unde este analiza/studiul de impact?!

Atât Complexul Flamingo, cât și cel de la Sovata au mai fost arondate cu ani în urmă la penitenciarele din zonă și problemele erau mari! Să nu uităm că cele două centre sunt mari consumatoare de resurse!

Nu o luați, neapărat, ca pe o critică ! Și nici nu spun categoric că o asemenea transformare nu are și ceva beneficii ! Știu, însă, că vă scapă de unele dureri de cap această modificare, dar le vor avea cei din teritoriu pe care îi veți cocoșa!

Doar vă semnalez câteva aspecte și cine știe, poate chiar vă aplecați asupra problemei! Nu foarte tare! Măcar așa cum erați învățat să v-aplecați, odinioară, în fața șefului!

Vom continua în zilele următoare cu analiza proiectului de modificare a HG nr.756/2016!

Până atunci s-auzim de bine chiar și-n vreme de Covid!

Un gând despre „Modificări în organizarea și funcționarea ANP

Lasă un comentariu