Văzând că de-a lungul ultimilor 4 ani au apărut multe confuzii atât la nivelul unităților subordonate ANP, dar și pe palierul sindical din teritoriu, am să încerc pe parcursul articolului de astăzi să fac câteva precizări care pot clarifica aspecte privitoare la constituirea, modul de lucru și competențele Consiliului de conducere.
Sediul materiei : H.G. nr.756/2016 care prevede că în cadrul fiecărei unități cu personalitate juridică subordonată Administrației Naționale a Penitenciarelor funcționează un consiliu de conducere și Regulamentul de desfășurare a lucrărilor consiliilor de conducere din cadrul unităților cu personalitate juridică subordonate Anp.
- Ce fel de organism este Consiliul de conducere din unități? Răspuns: Consiliul de conducere este un organ consultativ. Atenție! A nu se confunda cu alte organisme de conducere din alte entități sau instituții!
- Se votează în cadrul Consiliului de conducere? Răspuns: Nu! Consiliul de conducere nu are și un rol deliberativ! Consiliul de conducere, contrar a ceea ce de multe ori se consemnează în procesele verbale de ședință, nu adoptă hotărâri. Deciziile le ia conform legii numai directorul unității, acesta purtând și responsabilitatea acestora în fața directorului general și a legii. Notă: am vazut, nu de puține ori, încercări ale unor șefi de a se ascunde în spatele consiliului de conducere spunând ,, așa a votat Consiliul,, 🤷♂️sau ,, așa s-a hotărât în Consiliu,, 😂
- Ce este de fapt Consiliul de conducere? Răspuns: Consiliul de conducere este un simplu for de dezbateri, de analize, de informare și de transparentizare a actului de decizie al directorului unității.
- Ce subiecte se pot aborda în cadrul Consiliului de conducere? Răspuns: Orice subiect de interes dintr-o unitate dacă prin aceasta se urmărește îmbunătățirea activității și se respectă legislația privind informațiile clasificate!
- Cine participă la ședințele de consiliu? Răspuns: obligatoriu membrii titulari(așa cum au fost definiți prin decizia directorului unității de constituire a Consiliului de conducere) și, în baza invitației, alte persoane. Să reținem că directorul unității stabilește componența Consiliului de conducere al unității.
- Ce se înțelege prin alte persoane? Răspuns: Orice ofițer/agent din unitate, orice persoană din afara unității (specialiști pe diverse aspecte punctuale) ori invitați din partea organizațiilor sindicale/profesionale.
- Cine stabilește oportunitatea participării la sedințele de consiliu a persoanelor de la pct.6? Răspuns: Directorul unității! Acesta stabilește oportunitatea chemării unor alte persoane și lansează invitațiile nominale de participare.
Regulamentul de desfășurare a lucrărilor consiliilor de conducere din cadrul unităților cu personalitate juridică subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor se aprobă prin decizie a directorului general. Să nu uităm că actuala decizie de aprobare a regulamentului mai sus arătat este atacată în instanță la acest moment de către o anumită federație sindicală (mai plângăcioasă din fire).http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000380355&id_inst=2😜
Văzând recordurile de infectare cu Covid înregistrate în țară în ultimile două zile, să ne purtăm masca responsabil, să ne menținem distanți(la propriu) unii față de alții 🤞și s-auzim numai de bine!