Polițiștii de penitenciare aflați în prag de pensionare trebuie să știe că, există anumite riscuri și, în măsura în care acestea se vor concretiza, pot conduce la obținerea unei pensii militare de stat mai mici! Nu am să mă refer aici la modificarea legislației care reglementează pensiile militare, ci la anumite riscuri care pot impacta, indirect, cuantumul pensiilor în cauză!
Despre ce este vorba?
Cunoaștem că, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate, prin transpunerea fiecărui element component al soldei/salariului lunar brut realizat la funcţia de bază, stabilit potrivit legilor de salarizare în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie!
Foarte important de știut este că legea nu face face distincţie după cum acest cuantum brut actualizat este mai mare sau mai mic faţă de cel al soldelor/salariilor lunare brute realizate în perioada aleasă de viitorul pensionar!
Ceea ce poate semnifica, inclusiv, diminuarea bazei de calcul aleasă în măsura în care, la data deschiderii drepturilor de pensie, acestuia îi sunt aplicabile dispoziţiile art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Conform OUG nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu o asemenea situație este posibilă deoarece, pensia militară de stat netă, calculată conform dispoziţiilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 223/2015, după deducerea impozitului pe venit, potrivit legislaţiei în vigoare, este plafonată la cuantumul mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, deja actualizate, conform dispoziţiilor art. 28 alin. (1), la data deschiderii dreptului de pensie!
Dacă, ipotetic vorbim(sic!), drepturile salariale vor fi diminuate începând cu 01.01.2021, se va ajunge ca, prin actualizarea prevăzută de legislația arătată mai sus, la momentul deschiderii dreptului la pensie, cuantumul pensiei încasate să fie mai mic decât cel care ar fi putut fi încasat la 31.12.2020!
Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat în acest sens prin Decizia nr.63/26.10.2020 în dosarul nr.2136/1/2020 prin care a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Braşov – Secţia civilă, în dosarul nr. 3817/62/2018, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile.
Fără a induce panică, doar semnalez acest risc, îndeosebi pentru cei care până la 31.12.2020 îndeplinesc condițiile legale de pensionare și care, astfel, pot decide în cunoștință de cauză!
Este bine să aveți în vedere și faptul că, totuși, decidenții politici, aflați în plin fuleu electoral, dau asigurări că nu vor fi tăieri de salarii după alegerile parlamentare! Dar, oare, nu ne sună cunoscut?!
S-auzim de bine!
Nu înțeleg ce îi determină pe cei din MapN să întocmească și să promoveze legislativ astfel de proiecte de legi ale pensiilor militare, periodic, la câțiva ani. Nu sunt niciodată mulțumiți de variantele existente ? Ce îi nemulțumește de fapt ?
ApreciazăApreciază
Cu privire la diminuarea salariului personalului bugetar, așa ceva nu poate să se mai întâmple indiferent de viitorul Guvern conform deciziilor CCR
Cu toate acestea se vor face economii bugetare prin concedierea bugetarilor, conform declarațiilor lui Ludovicus
Mai jos dovada
https://www.agerpres.ro/politica/2020/11/29/parlamentare2020-video-interviu-ludovic-orban-in-democratie-premierul-e-dat-de-partidul-care-castiga-psd-sa-stea-in-afara-puterii–618599
Cum de asemenea, economii se pot face și prin neacordarea majorării conform Legii 153. Se întâmplă și la case mai mari, dar este criză
https://www.news.ro/externe/un-proeict-de-crestere-a-salariilor-la-nato-cu-2-2-in-toiul-crizei-cauzate-de-covid-19-relanseaza-tensiuni-in-alianta-1922404930002020111819634870
Se pare că noi ne facem probleme cu majorarea pensiilor, însă nu credeți că este vorba despre o criză economică deosebit de gravă pe care românii o ignoră atâta timp cât cei care produc plus valoare închid unitățile economice, deci de unde vor mai fi plătite salarii și pensii mărite???
Poate din împrumuturi pe care le vor deconta copii noștri
ApreciazăApreciază
Ceva primit pe surse, dacă mă pot exprima așa
Un Sf Andrei cu sănătate
Am intrat astazi in posesia proiectului noii legi a pensiilor militare, despre care se tot vorbeste si care este pregatita la MAPn (de catre ministru si echipa lui) si care va fi depusa in noul Parlament , imediat dupa alegeri , când se spera ca dreapta va avea majoritate si legea va fi aprobata , promulgata si aplicata in regim de urgență !
Legea prevede in mare urmatoarele prevederi !
– De pensii militare vor beneficia toti cei care au o vechime in serviciu efectivă ( fara sporurile datorate grupelor de muncă) , deci zi pe zi , de cel putin 20 ani !
– Ptr Politie si celelate structuri demilitarizate in anul 2003 vor ramane cu pensii militare numai cei care pană in anul 2003 aveau o vechime in serviciu de 20 ani ;
– Pensia se va calcula acordandu se câte 2, 5 % din salariul functiei de bază avute la data iesirii la pensie, actualizată la zi, pentru fiecare an de vechime in serviciu ;
– Pensia va fi plafonata la max sal functiei de baza actualizat ;
– Maximul sal functiei de bază, va putea fi depăsit numai cu procentele de 2,5% acordate pentru fiecare an , rezultati din sporul ptr grupele de munca !!! Nu exista limită în acest caz !
– Ptr cei care nu au 20 ani vechime in serviciu , li se va recalcula pensia pe baza legii civile, pe baza puncajelor rezultatd din salariile brute avute;
La varsta de 65 ani , vor primi la pensia civila , un spor de 2,5% din sal functiei de baza avuta la iesirea la pensie , actualizata la zi , ptr fiecare an de vechime efectiva in structurile militare, care logic poate fi max 19 ani , ptr că de la 20 de ani in sus se primeste pensie militară !
Deci nu mai conteaza sporuri sal de excelenta , nimic ci doar sal functiei de bază si nr de ani vechime !!!!
Cam asta e !
Acum.sal functiei de baza brut la activi , la un sef de serviciu este 9200 lei !!!!
ApreciazăApreciază
Am să public comentariul dvs, sub rezerva că nu am putut verifica din alte surse credibile autenticitatea informației, iar cititorii blogului trebuie să cunoască acest lucru! Nu aș vrea să ne transformăm în poștași de fake news! Deci, să fim rezervați cu privire la existența unui asemenea proiect! Da, aveți dreptate nici nu-l putem exclude cu desăvârșire! Dacă vom primi confirmări, vom reveni cu un articol detaliat!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am și eu mai multe îndoieli că asta ar fi forma finală, este un proiect doar cum corect este prezentat la începutul textului.
Dar cred că au dreptate să oblige salariații sistemului să se poată pensiona numai dacă au o anumită vechime totală de muncă fără sporurile grupei și școli, etc
Un exemplu de la mine din unitate
Un individ a ieșit la pensie cu o pensie fff mare șef serviciu plus 50, etc la 47 ani cu doar 16 ani sistem, 5 ani facultate la zi și 5 ani muncă în combinat. Frumos nu
A a beneficiat și de 9 luni armată.
Cred că este corect ca și la civili să nu se poată ieși la pensie fără un minim de 30-35 ani muncă efectivă, eventual cu tot cu armată și fără facultatea inclusă în vechimea efectivă în muncă.
Iar în pensie să nu fie introduse sume de 50% sau altele asemenea, respectiv să se revină la vechea formă a legii, când fiecare știa cu ce pensie iese pe baza muncii prestate.
Ne pare corect sau nu asta este realitatea
Mulți au abuzat și vom plăti toți deoarece nu cred că este normal că un agent să iasă la pensie cu net 6400 lei, când în realitate el avea cu un venit net lunar de maximum 4500 lei???
Zic și eu
ApreciazăApreciază
Posibil să existe și asemenea situații precum cele pe care le prezentați! Sunt, totuși, excepții! Ar fi bine să avem în vedere majoritatea! Și, da, sunt de părere că sunt necesare ajustări, astfel încât, pensia să reflecte vechimea reală, importanța muncii și a funcției îndeplinite, precum și cuantumul salarial încasat de-a lungul carierei sau pe ultimii, să zicem, 5 ani!!! Vor fi mereu discuții pe această temă!
ApreciazăApreciază