PAS ÎNAPOI

Chiar din primele zile după preluarea mandatului la Justiție, ministrul Stelian Ion a atacat la baionetă, total nepregătit, două chestiuni cu rezonanță în opinia publică și în așa-zisa zonă a magistraturii, desființarea SIIJ( Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție) respectiv, vârsta de pensionare a magistraților!

Chiar dacă, pe fond, mai ales cu privire la vârsta de pensionare a magistraților, ministrul are dreptate, cel puțin la o primă vedere, maniera în care a început ”asaltul” nu a fost deloc una minuțios pregătită și se dovedește pe zi ce trece că nici nu dispune de ”artileria grea” absolut necesară să-i furnizeze șanse de izbândă!

A te lua de gât cu tagma magistraților este, într-adevăr un act de curaj, dar să nu uităm că, aproape niciodată în istorie, curajul ca singur argument nu a produs victoria!

Așa se face că după câteva vijelioase ieșiri în presă, rapid ”tamponate” de către asociațiile profesionale ale magistraților, ministrul Stelian Ion intră pe ”poziții defensive din timp pregătite” după cum clamau pe vremuri din dorința de a ascunde crudul adevăr al înfrângerii vestiți generali forțați de împrejurări să bată în retragere!

Ușor, ușor și ministrul Stelian Ion va învăța și, chiar, va accepta crudul adevăr! Anume acela că nu poate avea un mandat liniștit și de ”succes” dacă deschide un front împotriva magistraților și a acelor lucruri pe care aceștia din urmă la cataloghează ca fiind ”drepturi câștigate”!

Dându-și seama că ”războiul l-a prins desculț în plină iarnă și fără gloanțe”, ministrul bate în retragere și emite un comunicat de presă, fluturând steagul alb în încercarea de a drege busuiocul și de a-i împăca pe magistrați!

În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun, se arată în comunicatul de presă din 07.01.2021 al Ministerului Justiției.

Nu știu cine a pritocit acest comunicat, însă chiar din primele rânduri putem trage concluzia că pe ministru l-a cam ”luat gura pe dinainte” când a ieșit în presă în primele zile de mandat și s-a pronunțat pe chestiunea pensionării magistraților la 48 de ani fără a avea în prealabil o analiză temeinică și transparentă pe acest subiect! Deh, d-ale tinereții valuri! Când, însă, s-a văzut dintr-o dată ”pus cu spatele la zid” o întoarce, ”ca la Ploiești” și ne spune, printr-un comunicat de această dată, că a ajuns ”la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora”(n.a. a magistraților)!

Nu au trecut 2 săptămâni de mandat și apar, deja, primii pași înapoi…primele răzgândiri!

Nu e bine deloc, domnule ministru”, dacă-mi este permis să-l parafrazez pe un constănțean de-al dumneavoastră celebru în politica românească!

Nu e bine, mai ales, pentru faptul că mandatul dumneavoastră la Justiție trebuie să fie unul dădător de speranță și încredere pentru noi, justițiabili, dar și pentru profesioniștii din magistratură!

Chibzuiți mai mult și mai atent, fiți transparent în demersurile dumneavoastră și nu vă înarmați cu gloanțe oarbe când porniți la luptă! Fie ea și una de idei!!!

Nu știu de ce, dar am impresia că nu va fi, deloc, ultima situație de acest fel!

S-auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: